4
bir hampartzum repliği: aşık olacağın insanı illa mavigözlü, siyahgözlü diye ayırabiliyor musun ki pipili kukulu diye de ayırasın.
tanım: hampartzumun pek bir sevdiği teoridir.
6
uygulamada eleştirilebilirliği çok olan bir teori. queer teori aslında gelenekselleşmiş eşcinsel erkek ya da lezbiyen kadın stereotiplerini aşmak için kullanılabilen bir teoridir. yani eşcinsel erkek stereotipine de karşı çıkar bir yerde çünkü o da cinsiyet rollerini yeniden üretmenin bir yoludur. ki queer durum toplumsal cinsiyeti yıkma ideasıdır bir yerde. bu durumda bir eşcinsel ya da biseksüel erkeğin sürekli dar pantolon giymesi ve stereotipi üzerine geçirmesi queer halden uzaktır bence. ama toplumsal cinsiyet algısının yıkılması o kılık kıyafetin diğer bireylerde stereotipler oluşturmaması ile mümkündür. yani kıyafet öncülü üzerinden gitmeye devam edersek, bir biyolojik erkeğin erkek olma halini reddetmesi kadın olma halini sahiplenmesi anlamına gelmemelidir bir yerde. analitik bir iki cinsiyetli yapının kırılması, kurgulanmış cinsiyet rollerinin yapıbozuma sokulması gerekir ki bu da kullanılan söylemi dönüştürerek olur. bu noktada daha önce dar pantolon vs gibi stereotipik eşcinsel sembollerini taşımayan bir bireyin bu sembollerle haşır neşir olması queer bir hal olabilir ki kendince cinsiyet rollerinden bağımsız giyinmeyi tercih ediyordur. (burda yeni bir rolü sürekli benimsemediğini ve rollerinin performatif olduğunu varsayıyorum, ki öyle) queer teoriyle direk bağımlı olmayan bir yerden bu hareket lgbt görünürlüğünü arttırma çabası olarak da yorumlanabilir. yani bu durum bir şekilde bedenini politik bir özne haline getirmek ve kimlik politikasının sembolü olmak da olabilir.
yazdıklarımda aynı eylem çelişen iki farklı tutumun (kimlik politikası ve kimliğin reddiyle queer politika) göstergesi haline geldi. bu durum da queer halin geçişkenliği ve performatifliğiyle açıklanabilir belki.
2
top teorisi.
#35868 sondaj |
14 yıl önce