kayıt

queer teorisi

  1. 1
    garip bir teori.
    #35844 marvellous | 14 yıl önce
     
  2. 2
    top teorisi.
    #35868 sondaj | 14 yıl önce
     
  3. 3
    butler ve halperin gibi teorisyenlerin geliştirdiği teoridir. kökünü foucault nun cinselliğin tarihi kitabından ve fukocu yöntemlerden alan queer teori, lgbt kimlik politikası içerisinden kimlik eleştirisi olarak doğmuştur. butler ın gender trouble isimli kitabıyla feminist politikaya ciddi eleştiriler getiren queer teori bir yerde lgbt kimliğin derridacı bir yerden yapıbozumu olarak adlandırılabilir. buraya kadar yazdıklarımdan birçok kimsenin fazlaca bir şey anlamadığını tahmin ediyorum. anlamadan top teorisi diyen arkadaşlara anlatmak da zor olur ayrı konu ya neyse.
    konu hakkında detaylı bilgi için bkz: http://pembedergi.com/2010/04/29/cinsel-cesitlilik-yazilari-queer-kuir-teori-nedir/ http://www.anarsi.info/index.php/metinler/35-post-anarsizm/78-kimlik-elestirisi

    bi de linklere bakmaya üşenecek arkadaşlar için kısa kısa alıntılar:
    "bir zamanlar ‘queer’ terimi, en iyi haliyle homoseksüeller için kullanılan argo bir kelime, en kötü haliyle de homofobik bir aşağılama kelimesiydi. son yıllarda ise queer farklı bir kullanıma kavuştu. bu terim şimdilerde kültürel olarak marjinal cinsel kimliklerin hepsini kapsayan bir kavram şemsiyesi kadar geleneksel gey ve lezbiyen çalışmalarından türemiş ve henüz olgunlaşmamış bir teorik modeli de anlatmaktadır"

    "geniş olarak anlatmaya çalışırsak queer teorisi kromozomal cinsiyet, cinsiyet ve cinsel dürtüler konusunda bugüne kadar sarsılmaz kabul edilen bir takım analitik modellerdeki tutarsızlıkları gözler önüne sermektedir. heteroseksüelliği merkeze alan bu modellere direnç gösteren queer teori seks, cinsiyet ve cinsel çekim konularındaki uyumsuzlukları öne çıkarır. queer her ne kadar lezbiyen ve gey konuları ile eşleşmiş olsa da konunun analitik alt başlıkları arasında cross-dressing (karşı cins gibi giyinme), çift cinsiyetlilik, cinsiyetsizlik ve cinsiyet düzeltme ameliyatları da vardır. İster bir bireysel performans isterse de akademik eleştiri olarak olsun, queer heteroseksüelliğin baskınlığına karşı durmaktır. “doğal” cinsel kimliklerin doğruluğunu da sorgulayan queer teori “erkek” ve “kadın” kavramlarını da problematik bulur." ki bu noktada feminist teoriden ayrışır.

    "kimlik politikalarının tümünün kaçınılmaz sonucunun şiddet olduğunun bilincindedir ve bu hegemonyanın bir parçası olmak itemez. queer bir kimlik değildir, kimliğin bir eleştirisidir. ancak queerlik kendinin kimlik politikalarının yarattığı problemlerinin bir parçası olduğunun da farkındadır. ancak kendini bu eleştirilere karşı savunmak yerine bu eleştirileri göğüsler ve bunlardan aldığı güç ile yeni şekillere girerek geleceğe yönlenir. butler’a göre “kavram, kendini ortaya çıkaran sebeplerden dolayı revize edilecek, bertaraf edilecek, geçersiz kılınacaktır”. "

    şimdilik bu kadar tatlı şeyler, trolleşesim geldiğinde görüşmek üzere kendinize iyi bakın e mi. (burda kendime otosansür uyguladım)
    #35880 hampartzum | 14 yıl önce
     
  4. 4
    bir hampartzum repliği: aşık olacağın insanı illa mavigözlü, siyahgözlü diye ayırabiliyor musun ki pipili kukulu diye de ayırasın.
    tanım: hampartzumun pek bir sevdiği teoridir.
    #35884 hampartzum | 14 yıl önce
     
  5. 5
    uygulamada eleştirilebilirliği olduğunu düşündüğüm bir teori. şöyle ki; erkeğin şu anda göründüğü gibi görünmesi, kadınınsa bacağını bıyığını filan alması toplum tarafından yapılandırılmış şeyler. ne giydiğine gelince de öyle. bunları alaşağı etmek hoş da. insanlar bunu yaparken farklı bi stereotipin içine sıkışıyolar gibi geliyo bana kendileri farklı toplumsal bi dış görünüş yapılandırıyolar. dış görünüş demiyim de, toplumsal cinsiyet. ve erkek misin dapdaracık darpaça kotlar giyebilmelisin. tamam. ama giymek zorunda değilsin. bu konuda çok bilgili sayılmam ama cinsiyet algısını yıkan bi teorinin uygulamada yeniden yaratılmış bir cinsiyet içinde sıkışıp orada şekillenmesi bana çok çelişkili geliyor.
    #35888 lilith | 14 yıl önce
     
  6. 6
    uygulamada eleştirilebilirliği çok olan bir teori. queer teori aslında gelenekselleşmiş eşcinsel erkek ya da lezbiyen kadın stereotiplerini aşmak için kullanılabilen bir teoridir. yani eşcinsel erkek stereotipine de karşı çıkar bir yerde çünkü o da cinsiyet rollerini yeniden üretmenin bir yoludur. ki queer durum toplumsal cinsiyeti yıkma ideasıdır bir yerde. bu durumda bir eşcinsel ya da biseksüel erkeğin sürekli dar pantolon giymesi ve stereotipi üzerine geçirmesi queer halden uzaktır bence. ama toplumsal cinsiyet algısının yıkılması o kılık kıyafetin diğer bireylerde stereotipler oluşturmaması ile mümkündür. yani kıyafet öncülü üzerinden gitmeye devam edersek, bir biyolojik erkeğin erkek olma halini reddetmesi kadın olma halini sahiplenmesi anlamına gelmemelidir bir yerde. analitik bir iki cinsiyetli yapının kırılması, kurgulanmış cinsiyet rollerinin yapıbozuma sokulması gerekir ki bu da kullanılan söylemi dönüştürerek olur. bu noktada daha önce dar pantolon vs gibi stereotipik eşcinsel sembollerini taşımayan bir bireyin bu sembollerle haşır neşir olması queer bir hal olabilir ki kendince cinsiyet rollerinden bağımsız giyinmeyi tercih ediyordur. (burda yeni bir rolü sürekli benimsemediğini ve rollerinin performatif olduğunu varsayıyorum, ki öyle) queer teoriyle direk bağımlı olmayan bir yerden bu hareket lgbt görünürlüğünü arttırma çabası olarak da yorumlanabilir. yani bu durum bir şekilde bedenini politik bir özne haline getirmek ve kimlik politikasının sembolü olmak da olabilir.
    yazdıklarımda aynı eylem çelişen iki farklı tutumun (kimlik politikası ve kimliğin reddiyle queer politika) göstergesi haline geldi. bu durum da queer halin geçişkenliği ve performatifliğiyle açıklanabilir belki.
    #35891 hampartzum | 14 yıl önce