kayıt

idam

  1. 2
    suçu oluşturan şartları ortadan kaldırmak için çaba harcamayan iktidar güçlerinin, sözde suçları caydırmak amacıyla sahneye koydukları tiyatro gösterisi, sarıldıkları yılan. infazı ile birlikte suçlunun hakettiğini bulduğunu düşünen halkın gazı alınır. hatta infazlar, recm gibi yöntemlerle galeyana gelmiş halkı da işin içine katıyorsa tam amaçlarını gerçekleştirmiş olurlar. ortama keskin bir adalet kokusu yayılır. tabii bu koku uzun süre havada kalmaz. zira idamları gerektiren düzen, yeni infaz gösterileri için çoktan yeni suçlar ve suçlular üretmeye başlamıştır bile.

    idamların adalet düzeni, eski zaman tanrıları gibi belli aralıklarla yeni kurbanlar ister. ateşine sürekli odun atmak gerekir, yoksa ısıtmaz olur. modern adalet düzeni bir masumu haksız yere cezalandırmaktansa on suçluyu cezasız bırakmayı göze alırken; idamların adalet düzeni ise ihtiyaç duyduğu gösteri için kurunun yanında yaşı da yakmaktan çekinmez.

    idamların düzeni, suçları oluşturan nedenlere dikiz atmaz. o, hastayı iyileştirmeye gelen doktor değil, yapacak başka bir iş kalmadığından onun ruhuna dua eden ve ettiren imamdır. aksi olsaydı bazı çok bilmişler "amerika'da iki dakikada bir tecavüz oluyor. şimdi kapayın çenenizi" diye yazamazlardı.

    insanlık onurumuz adına, idamlar düzeninden daha iyisini hak ediyoruz.
    #98439 Sweeny Todd | 9 yıl önce
     
  2. tümünü gör