kayıt

wicca

  1. 1
    wicca,kökleri pagan inanışına dayanan,doğanın merkezde yeraldığı bir inanışdır.bir yaşam tarzı,gidilecek yoldur.cadılığın diğer adı olarak da adlandırılabilir.

    kendilerini paganist olarak da adlandırırlar çünkü wicca ,neopaganizm içinde bir akımdır.Örnek olabılecek diğer akımlar Şamanizm,durudizm ve asartu’dur.cadılar daima paganistdir ama her pagan cadı değildir. wicca,doğa tabanlı bir inanış şeklidir ve pekçok doğa inanışında olduğu gibi,wiccada da sevgi,hayat,doğa ve maneviyat(spritualizm)vardır.

    wiccalığın merkezinde,tanrı ve tanrıca bulunur.tanrıça dünya ve ay’da vücüt bulur.dünyadaki ürünleri meydana getirir.wiccanlar,doğadaki mevsimler ve onların beraberinde getirdiği değişimlere değer verirler.bu,ay devreleri için de geçerlidir.

    wiccada kutsal bir kitap yada uyulması geren kurallar listesi yokdur.ama wiccanın içinde,merkezde değişmeyen bir kural vardır.

    kimseye(kendine de)zarar vermediğin sürece ne istiyorsan yap.

    (an it harm none,do as ye will)

    kulağa basit bir kural gibi gelse de değildir.Çünkü bu,kendine verdiğin sözde durduğun için,güvenilirliğini eksiksiz ortaya koyar.

    wiccanın önemli bir özelliği,kainatdaki herşeyin tanrısal bir güçde olduğudur.böylelikle onlar,bu dünyadan uzakda olan birşeye inanmazlar.tanrısallık,bize gelen herşeyde ve kendi içimizde bulunabilir.sadece yaşamsal şeylerde değil.bu nedenle,wiccanlar doğada olan herşeye saygı duyarlar.Örneğin taşlar,kristaller,bitkiler de wiccanlar için kutsaldır.

    bir diğer özellik ise,wiccaların diğer insanların dinlerini değiştirmek istememesidir.her birey kendi yolunu bulup seçmekde özgürdür çünkü farklı yollar da aynı amaca gidebilir.

    bu tanrısallık,kadınsal ve erkeksel enerji arasındaki bir birliktelik gibi sembolize edilir.tanrı ve tanrıça.bir taraf,diğeri olmadan olamaz ve iki taraf beraber bir uyum içinde devam eder.
    bir günde iki bölüm vardır,gündüz ve gece.bunlar beraber,içiçe sürüp giderler.eğer bir gün olmasaydı, gecenin ne olduğunu da bilemeyecekdik.bir taraf yanlız olabilir,bu mevcut olan diğer taraf için de geçerlidir.bu yanlız mevcudiyetler,bir birliktelik meydana getirirler.

    alıntı: www.favorinet.net
    #13495 gzmaknc | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör