kayıt

mr. nobody

  1. 5
    İzlenilmeye çoğu filmi izler gibi başlanılmamalıdır; yani bu filmde bir sahneyi düz bir mantıkla seyretmek anlaşılmazlığa yol açabilir; çünkü genel olarak izlediğimiz filmlerde düz bir şekilde yön alan olay örgüsü, bu filmde oldukça karmaşık bir hal almaktadır (Bu film için, Memento, Open Your Eyes örnek gösterilebilir). Bazen bir sahne ile diğer bir sahne arasında hiçbir benzerlik olmayabilir. Yani izlenilen sahne hakkında çıkarımlar yapılmalı ve sonra pür dikkat bir şekilde diğer sahneler için seyre dalınmalıdır. Eğer bu film için böyle yapılmıyorsa acilen kapatılıp, başka filmlere yönelmek daha doğru bir tercih olacaktır.


    -- spoiler --


    Filmi başından sonuna kadar seyrettiğimiz zaman anladığımız ve üzerinde durmamız gereken şeylerden bir tanesi kaderin o yakadan düşmeyen ve sülük gibi yapışan halidir. Filmde üç farklı seçim sonrasında bile "aşk" denilen şeyin hala sürdüğü ve kaderin aşka karşın engel olamadığı veya engel olmadığı görülür. Yani film içinde bir dejavu hissi yaşanır ve izleyiciye kesinlikle bu his ulaşır. Ulaşmaması gibi bir şey söz konusu dahi olamaz çünkü Jared Leto şaheser bir oyunculuk örneği sergileyerek, bizlere mimikleri vasıtasıyla bu dejavu hissini aleni bir şekilde anlatır/verir.

    Film zaman geçtikçe hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Aslında bunun sebebi filmin biraz ağırdan alınıyormuş gibi bir görünüm vermesinden dolayıdır ama bu ağırdan alınım hiçbir şekilde sorun teşkil etmemektedir. Tam olarak olayların üzerine basılır ve bu tarz filmleri sevenler için bu oldukça iyidir. Aslında şunu da söylemem gerekiyor, film bazı izleyicileri çok fazla içine almayabilir ve bu durumdan ötürü sıkılmalarına sebebiyet verebilir. Sanırım bunun sebebi filmin ağırdan alınıyor oluşundan kaynaklı.

    Filmi izlerken veya film sonrasında sıkça sorular sorulabilir ve bu soruların üzerinde durulabilir. Ve filmin sonlarına doğru, çocuğun tren istasyonunda önceki sahneleri hayal ettiği söylenebilir. Yani tam seçim esnasında hayaller kuruyor ve bu hayallere göre belirli çıkarımlar yaparak izleyeceği yolu ön görmeye çalışıyordu. Olabilecek her şeyi gördükten sonra, bir seçim yapması gereken çocuğun hiçbir şeyi -annesi veya babasından birini seçmesi gerekirken- seçmemesi ise "En iyi seçim, seçimsizliktir." veya "Her zaman seçilebilecek ama bu seçim diğerlerinin aksine daha zor ve bilinmez olup, tam olarak göz önünde bulunmayan ve akla en son gelecek şıktır," şeklinde bizlere ulaştığı söylenebilir.



    -- spoiler --



    #103053 Pride | 8 yıl önce
     
  2. tümünü gör