kayıt

ölüm

  1. 26


    Ölüm insan için, yaşarken sahip olduğu yetileri kaybetmek, her gün yaptığı işleri bir daha yapamamak anlamına gelir. Diğer yandan alışkanlıklardan kurtulmak insanlar için zor bir olaydır ve ölüm birdenbire, alıştığınız insanları sizden koparır. Çoktan ölmüş biri için ölümün ne anlama geldiğini bilemeyiz ancak birinin ölümü diğer insanları da alakadar eder, özellikle o kişiyle paylaşılan bir şeyler varsa. Çünkü bu durumda sizden bir parça da götürür yanında. Bunun yanısıra, örneğin bir kazada ölmüş iki kişi için de birbirlerinin ölümü bir anlam ifade etmez. Ölüm, insanın doğayı kavramak için anlam yüklediği bir olgudur.

    Ancak ölüm doğayı alakadar etmez, çünkü aynen lego gibi, yeyip içtiklerimizle, soluduğumuz havayla inşa edilmiş bedenleriz. Tüm varlığımız doğadan gelir ve zeki varlıklar olarak bu varlığı yönetiriz *. Örneğin kangren olmuş bir eli artık yönetemeyiz ve kendini oluşturan moleküllerle birlikte bütünden ayrılırlar, belki günler sonra başka bir canlının veya canlıların yönetimine girecektir. Yönetimi yitirmek tüm vücut için söz konusu olduğunda buna ölüm deriz. Ancak ölüm doğayı alakadar etmez, çünkü size vücudunuzu veren doğadır, her parça tekrardan doğaya dönecektir * *
    #88628 mechanil | 10 yıl önce
     
  2. 25
    bize carpe diem sözünü hatırladan gerçek.
     
  3. 24
    ölüm geliyor aklıma birden ölüm, bir ağacın gölgesine sarılıyorum.
    (bkz: cemal süreya)
    #88619 gitbasimdanaysel | 10 yıl önce
     
  4. 23
    hakkında birçok fikre sahip olduğumuz halde hiçbir zaman gizemini ve belki de güzelliğini keşfedemeyeceğimiz şeydir. zira biz varken ölüm yok, ölüm varken biz yokuz.
    #88614 nihil | 10 yıl önce
     
  5. 22
    Varlık-yokluktan çok farkındalıkla ilgisi olduğunu düşündüğüm kavram. Yaşamın getirdiği varlık farkındalığının sonu, var olduğunun farkında olmamak.
    #88604 emirkaans | 10 yıl önce
     
  6. 21
    (bkz: ölüm var hacı)
    #81958 mus19f1a | 10 yıl önce
     
  7. 20
    yıldırımın tepeye düşmesiyle gerçekleşen hadise.
    #81953 tzu kru | 10 yıl önce
     
  8. 19
    Bir gece bir ağacın altında uyuyayım derken başınıza geliverebilecek hadise, özellikle bahar şenliklerindeyseniz, bok gibi sarhoşsanız, arkadaşlarınız birbiriyle kavga edip ortadan kaybolduysa, sizi taciz edenlerden kaçıp bir ağaca çıktıysanız ve o ağaçtan düşerek inecek durumdaysanız, hava yağmurluysa, donuyorsanız ama yine de kıpırdayamıyorsanız ve biri sizi bulup kurtarmayacaksa. Ama bunların hepsi de gerçek olacak değil ya canım korkmayın siz.
    #81947 saderin | 10 yıl önce
     
  9. 18
    Ölümden korkmak anlamsızdır, çünkü yaşadığımız sürece ölüm yoktur, ölüm geldiğinde ise artık biz yokuz.
    #81937 goirodegoi | 10 yıl önce
     
  10. 17
    tebdil-i mekandan ibarettir. birçok insanın düşünmekten kaçındığı fakat aslında düşünülmesi ve sonrası için hazırlanılması gereken olay.Ayrıca günde bir kaç yüzbin insanın karşılaştığı bir mesele olması münasebetiyle en büyük ve değişmez gündem maddesi olmalıdır.
     
  11. 16
    (bkz: düş sokağı sakinleri)(bkz: ölümler)
    #69648 dadada | 11 yıl önce
     
  12. 15
    Çürüme startı verir, öyle başlangıç falan da değildir, bildiğin yok oluştur, ne yazık ki.
    #51831 evgeny | 12 yıl önce
     
  13. 14
    ölüm düğün günüdür rabbine kavuşmayı arzu edenlere... bir son değil bir başlangıçdır...ana rahminden ayrıln bebek gibi bizimde bu dünyadan ayrılıp ötelere rahmet kapısından geçmemizdir ölüm... ansızın gelir çünkü her ölüm aslında çok erkendir...
    #50872 trolleybus | 12 yıl önce
     
  14. 13
    geri kalanlar için zordur.
    #50794 limonata kolonyasi | 12 yıl önce
     
  15. 12
    hep merak etmişimdir, acaba insan ruhu bedeninden ayrıldıktan sonra cenazesini, yakınlarını, ardında bıraktıklarını görebiliyor mudur diye. işte insan bunu düşününce zerre kadar da olsa nasıl bir şey olduğunu kavrayabiliyor. korkusu da hep bu yüzden. aslında ne kadar kötü de olsa kendine göre yaşamı, daha iyisi yaşama umudunu hep besliyor içinde. kaybedecek bir şeyi olmadığını düşünüp ölüm korkusu olmayan insan bile aslında ölümün kendisinden değil, sonrasında karşılaşacaklarından korkar bence. yapmış olduklarından, hesabını vereceklerinden, asıl yalnızlığından. böyle şeyler. ürperdim.
    #50790 ilgimicekmedi | 12 yıl önce